Avantajele si dezavantajele locuintelor din lemn

Lemnul este unul din dintre cele mai vechi materiale de construcții folosite de către omenire iar agenția imobiliară RTZ din Cluj vă arată care sunt avantajele dar și dezavantajele unei astfel de construcții și impactul pe care îl are asupra prețului la vânzări de case și apartamente sau închirieri de case și apartamente. Lemnul a fost folosit în lume pentru toate construcțiile, de la casele lungi din neolitic până la cel mai vechi templu din Japonia care are în prezent peste 1300 de ani și stă încă în picioare după zeci de cutremure de pământ, acesta este templul Horyuji și este prima construcție inclusă în patrimoniul mondial din această țară. În zilele noastre, casele pe structură din lemn domină construcțiile rezidențiale din Statele Unite unde peste nouăzeci de procente din acestea sunt construite din lemn. Numărul mare de incendii urbane din SUA, cel mai cunoscut fiind Marele Incendiu din Chicago din anul 1871, a convins constructorii să ia în considerare alte materiale pentru construcții pentru clădirile înalte cu densitatea mare. Astfel la sfârșitul secolului 19 și începutul secolului 20 cimentul și betonul au ajuns să domine construcțiile clădirilor înalte iar lemnul a rămas a fi folosit pentru decorul interior și ocazional pentru placarea exterioară (cu lemn ignifugat). Datorită avansurilor din inginerie, a noilor materiale de ignifugare ale lemnului, a dorinței de a construi clădiri verzi și a modificărilor din codul construcțiilor, în zilele noastre se produce o nouă schimbare unde lemnul este folosit și dincolo de proiectele rezidențiale. În România majoritatea construcțiilor sunt din cărămidă, bca și beton însă acest lucru începe să se schimbe și tot mai mulți români aleg lemnul pentru case lor.
Oferă siguranță construcțiile din lemn? Percepția conform căreia construcțiile din lemn ar reprezenta un risc mai mare de incendiu nu este complet lipsită de temei. Cheresteaua standard folosită la construcția cadrului unei case are rezistență scăzută la incendiu, cu toții știm că lemnul netratat arde repede. Așadar, spre deosebire de beton, lemnul trebuie tratat cu materiale protective, protejat cu gips carton pentru ai crește rezistența la incendiu. În schimb, lemnul are un avantaj față de oțel în ceea ce privește focul și anume, lemnul va arde cu o viteză constantă indiferent de temperatura focului. Dacă oțelul este expus unui incendiu cu temperaturi foarte ridicate, rezistența sa va scade dramatic, aproape la zero, iar clădirea va face implozie. În schimb la lemn vom avea aceeași viteză de ardere, fie că incendiul are temperaturi relativ scăzute sau foarte ridicate, acesta va arde cu aceeași viteză. Dacă o clădire din lemn are o evaluare de două ore la incendiu atunci știm că avem două ore să evacuăm clădirea înainte ca incendiul să atingă o dimensiune critică, indiferent de tipul acestuia. În același timp lemnul masiv are o rezistență mai mare la ardere deoarece pe acesta se formează un strat protector de carbon în urma expunerii la flăcări.
Ce sunt construcțiile din lemn în masă (mass timber)? Lemnul în masă se referă la proiectele mai mari care sunt parțial sau total construite folosind suporți din lemn. Aceste clădiri au la bază nu doar elemente din lemn masiv și cherestea standard, dar și produse noi și inovative care sunt rezistente la incendiu precum cheresteaua laminată încrucișată (CLT – Cross Laminated Timber), cheresteaua laminată cu cuie (NLT – Nail Laminated Timber) și grinzi laminate lipide glulam (GLB – Glue Laminated Beams). Aceste materiale împreună cu inovațiile din domeniul designului au făcut din construcțiile din lemn în masă o alternativă tot mai populară, care oferă și siguranță, la proiectele din beton și oțel. Codul construcțiilor internaționale a fost modificat astfel că noile clădiri din lemn în masă vor putea atinge un maxim de 18 etaje în loc de 6 ca până recent și astfel va ajuta la creșterea interesului pentru construcțiile din lemn.
Care sunt avantajele și dezavantajele construcțiilor din lemn? Conform informațiilor obținute de RTZ agenție imobiliară din Cluj, în țările nordice precum Suedia, Finlanda și Danemarca lemnul este materialul preferat pentru construcții atât pentru proprietățile sale termice cât și pentru cele ecologice și sustenabile, lemnul face parte din cultura și stilul de viață al acestor țări. În Statele Unite marea majoritate al locuințelor sunt construite pe structură din lemn, acesta este un material abundent și familiar astfel încât dezvoltatorii imobiliar știu cum să ridice rapid case din lemn. Pe de altă parte majoritatea clădirilor înalte din SUA, fie că vorbim de blocuri rezidențiale sau turnuri pentru birouri, au fost construite de mult timp folosind oțelul și betonul datorită preocupărilor legate de siguranță și a regulilor din acest domeniu. Schimbările din legislația construcțiilor începe să producă o transformare pe această ramură imobiliară.
Avantajele construcțiilor din lemn:
• Simplitatea construcției – grinzile din lemn, traversele, stâlpii, șipcile toate pot fi tăiate la dimensiunile dorite direct la fața locului astfel că spre deosebire de alte materiale de construcții, nu sunt necesare echipamente grele sofisticate.
• Timpul scurt necesar construcției – în timp ce structura este de obicei construită la fața locului, unele elemente pot fi prefabricate ceea ce permite un control mai mare asupra detaliilor și o scădere a timpului necesar construirii.
• Sustenabilitate – spre deosebire de construcțiile tradiționale din beton, cărămidă și oțel, clădirile din lemn sunt realizate dintr-o sursă regenerabilă și una care este abundentă în Europa și SUA, copacii.
• Captarea carbonului – pe toată perioada vieții lor, copacii scot carbonul din aer dar în momentul în care mor și se descompun, aceștia vor returna carbonul capturat în sol și în atmosferă. Însă, când lemnul este folosit la construcția unei clădiri, carbonul rămâne capturat atâta timp cât acea clădire rămâne în picioare.
• Izolația – comparativ cu materialele de construcții obișnuite precum sticla, betonul, cărămida și oțelul, lemnul este un izolator natural cu o conductivitate termică mică, cu alte cuvinte, lemnul reține căldura și face clădirea mai eficientă energetic.
• Calitatea aerului este mai bună – unele studii arată că, calitatea aerului este mai bună în interiorul clădirilor din lemn, cu mai puține emisii toxice comparativ cu clădirile construite din alte materiale.
Dezavantajele construcțiilor din lemn:
• Lemnul putrezește – cu toate că s-au făcut avansuri mari în tratarea lemnului pentru ai extinde viața, acesta rămâne deocamdată mai puțin fiabil comparativ cu betonul și cărămida. Mucegaiul poate fi de asemenea o problemă cu construcțiile de lemn dar aceasta poate fi evitată dacă ferestrele sunt etanșate în mod corect, umezeala interioară este ținută sub control cu sistemele de ventilație cu recuperare de căldură despre care agenția imobiliară RTZ din Cluj a vorbit într-un articol anterior și dacă se iau alte măsuri preventive.
• Limitări structurale – lemnul este o alegere excelentă pentru multe case tradiționale, mai ales pentru cele din lemn rotund, însă unele caracteristici de design pe care le regăsim la locuințele moderne ca grinzile în consolă și ferestrele mari, pot fi dificil de realizat pe construcția din structura de lemn. Structurile din beton și oțel sunt alegeri mai potrivite pentru unele design-uri de clădiri contemporane.
• Risc de incendiu – aplicarea materialelor ignifuge și instalarea sistemelor anti incendiu atât pentru detecție cât și pentru stingere va limita riscul acestuia într-o clădire pe structură de lemn finalizată. În schimb pericolul mare de incendiu se află în etapele timpurii de construcție când structura din lemn este expusă și neprotejată.
• Reglementările din codul construcțiilor – acestea nu permit construcții din lemn la fel de înalte ca cele tradiționale dar schimbările birocratice recente au permis crearea mai multor alternative. De exemplu o actualizare a acestor coduri permit construcțiile de lemn deasupra celor de beton (de exemplu primele două nivele sunt din beton iar următoarele patru din lemn) astfel construcția din lemn atinge noi culmi.
Multe din dezavantajele unei construcții din lemn se restrâng pe zi ce trece datorită avansurilor din chimie, inginerie, materiale și altele. Construcțiile din lemn au o istorie foarte îndepărtată iar avansurile pe care le vedem în timpurile noastre ar putea să transforme lemnul în materialul de bază pentru toate tipurile de clădiri.
Doriți să închiriați sau să cumpărați apartamente, case sau terenuri prin agenția mobiliară RTZ din Cluj? Vă rugăm să ne contactați:
0744.553.309
office@rtzimobiliare.ro