Ce este sticla temperata, securizata

2023-01-05 10:13:57 : RTZ Imobiliare Cluj Napoca
Ce este sticla temperata, securizata


Când foile de sticlă obișnuită se sparg, acestea pot deveni foarte periculoase deoarece se sparg în cioburi mari cu margini ascuțite ca lama de bărbierit care mai apoi pot tăia sau rănii sever o persoană.  Și din moment ce aceste panouri de sticlă nu sunt foarte rezistente, spargerea lor este o problemă de siguranță majoră pentru geamurile autovehiculelor, spațiilor alunecoase din băi și pentru clădirile înalte. Din fericire există o soluție, aceasta se numește sticla temperată sau securizată iar RTZ agenție imobiliară din Cluj vă arată care sunt avantajele utilizării unei astfel de sticle și impactul pe care îl are asupra prețului la vânzări de case, vânzări apartamente sau închirieri de case, închirieri apartamente. Sticla securizată este mai rezistentă iar când se sparge o face în cioburi mici rotunjite fiind astfel o soluție cu mult mai sigură pentru toate scenariile menționate mai sus.

Așadar, ce este sticla temperată? Sticla temperată sau securizată este o formă de sticlă care este mai rezistentă decât sticla float sau plată obișnuită și se sparge în cioburi mult mai mici. Cunoscută de asemenea sub denumirea de sticlă de siguranță, sticla temperată este încălzită și răcită în moduri specifice pentru a-i crește rezistența și schima compoziția sa. Pentru a înțelege cu adevărat sticla temperată este important să cunoaștem mai întâi sticla obișnuită plată, recoaptă care mai este cunoscută cu denumirea de sticlă flotată sau float (plutire) deoarece a trecut printr-un tratament de răcire pe o linie de plutire de la fabrică. După turnare și plutire deasupra unei băi metalice din tinichea, sticla float este răcită foarte încet pentru a preveni stresul intern. Sticla securizată este sticla float, plată care primește un tratament de căldură ridicată pentru a o întări, crescându-i astfel rezistența de patru ori. În loc să se spargă în cioburi mari și periculoase, sticla securizată arată ca o pânză de păianjen când se sparge. Întreg geamul se fracturează în bucăți mici cu margini rotunjite motiv pentru care șansele de a provoca răni sunt cu mult mai mici comparativ cu sticla obișnuită.

Cum este realizată sticla securizată? Producătorii de sticlă produc sticla temperată prin încălzirea și apoi răcirea sticlei tradiționale float. Acest proces creează în sticlă tensiuni și comprimare care o fac mai rezistentă dar de asemenea îi schimbă compoziția astfel încât se va sparge în cioburi mici, mai puțin periculoase. Primul pas în realizarea sticlei securizate prin procedeul de temperare începe cu o bucată de sticlă float care este tăiată deja la dimensiunile dorite. În al doilea pas, producătorul va introduce sticla float într-un cuptor de temperare și o va încălzi până la temperatura de 600 grade Celsius. Când sticla ajunge la această temperatură se trece la pasul trei în care exteriorul sticlei este răcit rapid cu aer de presiune mare. În timp ce exteriorul sticlei se răcește rapid, procesul manufacturier va preveni răcirea interioară la fel de repede. Interiorul sticlei se răcește mai lent și începe să tragă de straturile exterioare ceea ce creează tensiune în interior în timp ce suprafața exterioară trece printr-un proces de compresie, acestea fiind forțele opuse care cresc rezistența sticlei. De asemenea datorită acestui proces de temperare, sticla își va schimba proprietățile și se va sparge în cioburi mici și rotunjite atunci când este lovită cu forță. Din acest motiv, panourile de sticlă temperată sunt imposibil de tăiat și rupt deoarece se vor sfărâma complet, panourile de sticlă trebuie aduse la dimensiunile dorite înainte de procesul de temperare.

Unde este folosită sticla temperată? Datorită proprietăților sale de spargere mai puțin periculoase, sticla temperată are o varietate mare de utilizări practice. Practic, orice panou mare de sticlă care riscă să se spargă și să provoace leziuni va fi din sticlă securizată. De asemenea orice panou de sticlă care trebuie să fie suficient de rezistent pentru a rezista spargerii datorate impactului cu diverse obiecte ar trebui să fie din sticlă temperată. Sticla temperată este utilizată și în situațiile de temperatură foarte ridicată. În rândurile de mai jos agenția imobiliară RTZ din Cluj vă arată care sunt unele din domeniile de aplicabilitate ale sticlei temperate:
 
    •     Ferestre și tavane – geamurile mari de pe clădirile înalte, rezidențiale sau de birouri, unde vânturi puternice pot ridica în aer diferite obiecte pe care să le izbească de sticlă și să le spargă în cioburi mari care să cadă apoi pe oamenii de pe stradă, sunt realizate din sticlă temperată. Aceste ferestre din sticlă securizată sunt mai rezistente decât cele din sticlă obișnuită flotată iar dacă se vor sparge atunci un duș de cioburi mici rotunjite de sticlă reprezintă un pericol cu mult mai mic pentru pietonii de dedesubt. Datorită rezistenței lor foarte mari, aceste ferestre temperate sunt aproape imposibil de spart din interior. Același concept se aplică și tavanelor din sticlă. În timp ce aceste ferestre montate pe tavan trebuie să fie puternice pentru a rezista la forțele naturii, acestea de asemenea trebuie să se spargă în bucățele mici atunci când este cazul pentru a preveni leziunile ocupanților din clădire.
    •     Uși din sticlă – ușile din sticlă ale cabinelor de duș sunt realizate exclusiv din sticlă securizată. Dacă persoanele care utilizează baia alunecă și cad pe cabina de duș, pe ușa acesteia, probabilitatea ca aceștia să se rănească grav este redusă considerabil evitându-se astfel situațiile limită de viață și moarte.
    •     Balustrade din sticlă – acest tip de balustrade sunt prezente pe marginile scărilor interioare, exterioare și pe balcoane. Balustradele sunt scuturi de protecție pentru oameni și animale astfel că sticla din care sunt realizate este exclusiv cea securizată.
    •     Autovehicule – industria auto folosește doar sticlă securizată pentru mașini. Geamurile laterale și luneta vehiculelor sunt proiectate să se spargă în cioburi mici rotunjite în caz de impact pentru a preveni leziunile serioase. Parbrizul este de asemenea fabricat dintr-un panou de sticlă temperată la care mai este adăugat un strat foarte subțire din polivinil butiral care oferă protecție anti-cioburi, în caz de accident stratul din polivinil butiral reține cioburile de sticlă de la răspândirea peste pasagerii mașinii.
    •     Electronice – sticla temperată este utilizată pe larg la gadgeturi ca ceasuri inteligente, tablete, telefoane dar și la ecranele de infotainment ale mașinilor. Aceste dispozitive mici sunt predispuse la abuz astfel de multe ori sunt scăpate sau se stă pe ele (când telefonul este în buzunarul din spate) motiv pentru care au nevoie de o sticlă care este mult mai rezistentă și sigură decât cea obișnuită.

 

Care sunt avantajele dar și dezavantajele sticlei temperate?
    •     Sticla temperată este de până la patru ori mai rezistentă decât sticla obișnuită. Forțele opuse care iau naștere în procesul de temperare îi permit acestei sticle să reziste la impacturi și greutăți cu mult mai bine în comparație cu sticla flotată sau plată. Producătorii adesea laminează panourile din sticlă temperată cu un strat amplasat între ele pentru a crește și mai mult rezistența.
    •     Modul în care se sparge sticla temperată reprezintă un avantaj major în ceea ce privește siguranța. În loc să se spargă în bucăți mari tăioase care pot provoca răni cu ușurință, sticla temperată se sfarmă în cioburi foarte mici care pot și ele provoca tăieturi, dar în acest caz leziunile sunt de obicei mai puțin severe.
    •     Natura de sfărâmare a sticlei temperate în urma unui impact suficient de puternic este de asemenea un dezavantaj pentru acest timp de sticlă. Aceasta nu poate fi tăiată sau găurită fără să se sfărâme. Instalatorii trebuie să fie foarte atenți când manevrează panourile din sticlă temperată deoarece chiar și o lovitură foarte ușoară pe margini pot provoca sfărâmarea întregului panou.
    •     Un alt dezavantaj al sticlei securizate este lipsa totală de personalizare odată ce panoul a fost trecut prin procesul de temperare. Panourile de sticlă trebuie neapărat tăiate la dimensiunile dorite înainte de temperare, de asemenea orice modificări precum găurire sau modelare trebuie făcute înaintea acestui proces. Acest lucru va îngreuna munca instalatorilor deoarece orice modificări care ar trebui făcute la montare vor fi imposibil de făcut dacă implică ajustări la nivelul panoului de sticlă.  

 

Doriți să închiriați sau să cumpărați apartamente, case sau terenuri prin agenția mobiliară RTZ din Cluj? Vă rugăm să ne contactați:

0744.553.309
office@rtzimobiliare.ro