Ce sunt locuintele pasive

2022-10-20 12:21:03 : RTZ Imobiliare Cluj Napoca
Ce sunt locuintele pasive


O casă pasivă se referă la un standard de proiectare și construcție a cărui scop este de a reduce cerințele de răcire și încălzire din interiorul locuințelor. Într-o casă pasivă sistemele tradiționale de încălzire nu mai sunt necesare și prin urmare se reduce risipa de combustibili fosili utilizați în mod constant pentru a încălzi sau răci o clădire tradițională. Clădirile pasive oferă un confort interior superior mulțumită temperaturilor constante și a calității foarte bune a aerului, în plus acestea au avantajul de a reduce atât zgomotele exterioare cât și cele interioare datorită nivelului ridicat de izolație. În ciuda denumirii, o casă pasivă poate fi orice tip de clădire inclusiv blocuri, condominii sau birouri.  

Care sunt cerințele pentru o locuință pasivă? O clădire trebuie să respecte mai multe criterii pentru a obține standardul unei case pasive iar agenția imobiliară RTZ din Cluj vă prezintă mai jos care sunt acestea și impactul pozitiv pe care îl are o astfel de construcție atunci când vorbim de prețul la închirieri de case și apartamente sau vânzări de case și apartamente:

  1. Încălzirea spațiului interior: Consumul pentru încălzirea spațiului interior nu trebuie să depășească 15 kWh/m2 pe an sau maxim 10 W/m2 pe oră atunci când cererea este maximă. În comparație, o casă obișnuită are nevoie de 100 W/m2 când consumul este maxim.
  2. Energia principală: Energia totală necesară pentru toate aplicațiile casnice cum ar fi încălzirea, răcirea, apa caldă și electrocasnicele, nu trebuie să depășească 60 kWh/m2 din suprafața utilă pe an.
  3. Etanșeitate: Clădirile pasive sunt foarte etanșe și nu trebuie să aibă mai mult de 0.6 metri cubi de schimbări de aer pe oră la o presiune de 50 de pascali.
  4. Confort termic: Spațiul interior trebuie să fie confortabil pe tot timpul anului, în 90 de procente din orele dintr-un an temperatura trebuie să fie sub 25 de grade Celsius.

Cum funcționează o casă pasivă? Acest standard este construit pe un set de 5 principii care asigură temperaturi constante confortabile, aer interior de calitate, reducerea zgomotelor exterioare și scăderea la minim a necesarului de energie. În rândurile de mai jos RTZ agenție imobiliară Cluj vă enumeră care sunt aceste principii și vă explică ce înseamnă fiecare dintre acestea:

  1. Fără punți termice – acest lucru înseamnă că trebuie să ne asigurăm că pereții, podele și acoperișul sunt foarte bine izolate fără a prezenta goluri. Acest lucru conduce la temperaturi interioare confortabile cu consum minim de energie pentru răcire sau încălzire.
  2. Izolație de calitate superioară – calitatea izolației reprezintă un element cheie la succesul proiectării unei clădiri pasive. Izolația servește la minimizarea schimbului de căldură cu mediul exterior. Construcțiile pasive folosesc materiale izolante de calitate precum vata minerală bazaltică.
  3. Ferestre de calitate – întreaga construcție trebuie să fie foarte bine izolată iar ferestrele joacă un rol important astfel că acestea trebuie să fie de calitate superioară cu o conductivitate termică  mică.
  4. Construcție ermetică – nu are voie să existe schimb de aer necontrolat între mediul exterior și spațiul interior al locuinței.
  5. Ventilație mecanică cu recuperare de căldură – tot acest efort de izolație al construcției trebuie cuplat cu un sistem de calitate de ventilație care recuperează căldura din aerul utilizat și o transferă aerului care este adus din exterior. Prin acest sistem se asigură o calitate ridicată a aerului interior cu o pierdere minimă de energie, fără a deschide ferestrele.

Au casele pasive nevoie de sisteme de încălzire? Clădirile pasive sunt construite să optimizeze câștigul termic și să minimizeze pierderile termice. Acest lucru înseamnă că energia necesară pentru a încălzi o locuință pasivă este cu 90 de procente mai mică decât pentru locuințele obișnuite. Prin urmare, în clădirile pasive nu se folosesc surse de încălzire tradiționale precum microcentrale, boilere sau sobe ci surse de energie regenerabile ca panourile solare, energie geotermală sau pompe de căldură.

Un alt motiv pentru care agenția imobiliară RTZ din Cluj vă recomandă casele pasive este confortul ridicat. Cu ajutorul izolației de calitate și a sistemului de ventilație cu recuperare de căldură, o locuință pasivă devine cu mult mai confortabilă în comparație cu locuințele standard. Acest lucru se datorează faptului că locuințele pasive păstrează sursele de energie de la cuptor, televizor, calculator, mașina de spălat, propriul corp în interiorul clădirii și o folosesc ca o unealtă pentru a a menține o temperatură potrivită prin toată locuința. Ideea este că, oriunde ne aflăm în interiorul unei case pasive, temperatura rămâne constantă. Chiar și zonele din apropierea ferestrelor și ușilor unde ar putea exista cu ușurință curenți de aer vor avea temperaturi constante deoarece acestea sunt foarte bine izolate. Nu doar temperatura interioară a unei case pasive este foarte confortabilă, dar aerul este de o calitate mult mai bună. Sistemele de ventilație mecanică al acestor locuințe filtrează alergenii precum polenul și praful păstrând aerul proaspăt și curat de orice poluanți și alergeni care i-ar putea afecta pe cei sensibili la alergii. Acest lucru înseamnă și mai puțin praf de șters atunci când vine timpul curățeniei.

Prin combinația oferită de materialele izolante de calitate și structura etanșă a unei locuințe pasive se obține un spațiu interior în care domină liniștea și pacea, gălăgia de pe străzile aglomerate și alte zgomote exterioare sunt reduse. În plus prin absența surselor active de încălzire sau răcire dispar și zgomotele produse de funcționarea acestora astfel avem un alt motiv pentru care casele pasive oferă cu mult mai multă liniște în comparație cu alte tipuri de construcții. Astfel, chiar dacă proprietatea se află într-o zonă aglomerată, atmosfera din interiorul locuinței nu va avea de suferit.

Sunt locuințele pasive scumpe? Locuințele pasive nu au nevoie de sistemele de încălzire sau răcire scumpe din clădirile convenționale. Așadar, chiar dacă clădirile și locuințele pasive au nevoie de materiale de construcții de calitate ridicată, acestea sunt surprinzător de accesibile. În plus, un număr tot mai mare de țări oferă susținere financiară pentru construcția de clădiri pasive ceea ce le face și mai atractive. Economia la facturile de energie pe termen lung împreună cu toate celelalte avantaje descrie mai sus fac din construcțiile pasive o investiție foarte bună.


Doriți să închiriați sau să cumpărați apartamente, case pasive sau terenuri? Vă rugăm să ne contactați:

0744.553.309
office@rtzimobiliare.ro