Microcentrala pe gaz sau pompa de caldura pe curent electric - Partea 1

2022-04-13 13:46:13 : RTZ Imobiliare Cluj Napoca
Microcentrala pe gaz sau pompa de caldura pe curent electric - Partea 1


Prețul gazelor naturale a început să crească foarte mult începând cu anul 2021 în toată lumea, iar motivul dat de autorități a fost cererea foarte mare care a urmat după deschiderea economiei în urma restricțiilor covid. Apoi la începutul acestui an 2022 prețul gazelor a urcat din nou iar motivul invocat de autorități a fost războiul din Ucraina și sancțiunile impuse de către vest, Rusiei. În rândurile de mai jos, compania RTZ agenție imobiliară Cluj vă prezintă o tehnologie alternativă la gaz care funcționează pe curent electric. Această tehnologie va influența în mod pozitiv prețul la vânzări apartamente și vânzări case dar și prețul la închirieri de apartamente și case.

În controversele microcentrale pe gaz versus pompe de căldură pe curent electric ne întâlnim cu două tehnologii complet diferite care oferă același rezultat, încălzire centrală și apă caldă. În mare, aici se termină similaritățile dintre aceste două tehnologii. Factorii decidenți din Europa au decis că pompele de căldură aer-apă și sol-apă vor fi tehnologiile care vor înlocui microcentralele pe gaz.

Deosebirile importante dintre pompele de căldură și microcentralele pe gaz. Pompele de căldură și microcentralele pe gaz produc diferite tipuri de căldură:

  1. O microcentrală pe gaz va produce multă căldură cu o diferență de temperatură foarte mare într-o perioadă de timp foarte mică. Așadar o microcentrală poate funcționa cu calorifere la temperaturi foarte mari.
  2. O pompă de căldură, în schimb, produce căldură încet cu o diferență de temperatură mai mică. Temperatura mică a pompei de căldură necesită ca radiatorul sau caloriferul să aibă o suprafață cu mult mai mare. Practic emițătorul de căldura nu mai este un calorifer ci un convector. Acest lucru înseamnă că emițătoarele de căldură cum ar fi încălzirea în pardoseală, care funcționează la temperaturi mult mai mici ca și caloriferele, sunt un emițător ideal pentru pompele de căldură.

Pentru proprietarii de locuințe aceste tehnologii creează același rezultat, dar modul diferit de funcționare al acestora înseamnă că este nevoie de o configurație diferită atunci când vorbim de modul de transfer al căldurii în interior. De exemplu, intr-o configurație care are la bază o microcentrală pe gaz sistemul funcționează la o temperatură medie de 75 de grade Celsius dar diferența de temperatura dintre apa care intră în calorifer și apa care iese din acesta este de 10 grade Celsius. Astfel apa întră în calorifer la 75 de grade Celsius și iese din același calorifer la 65 de grade Celsius, eliberând 10 grade Celsius de căldură. Într-un sistem care are la bază o pompă de căldură se dorește o temperatură medie de 37 de grade Celsius și o diferența de temperatură de doar 5 grade Celsius. Așadar apa care intră în pardoseală sau calorifer la 40 de grade Celsius și iese afară la 35 de grade Celsius, a eliberat 5 grade Celsius de căldură.  

În cele din urmă, dacă alegeți o pompă de căldură atunci trebuie să alegeți mărimea corectă a caloriferelor dar și lungimea corectă a țevilor dacă se alege încălzirea în pardoseală. De asemenea în această configurație este necesar un control precis al vitezei apei prin circuit dar și al livrării căldurii acestuia. Aceste reglaje se vor face până se va atinge echilibrul corect între temperatura apei din circuit și temperatura eliberată de acesta iar acest lucru nu se poate face la toate locuințele, la cele vechi sau foarte mari și neizolate corespunzător. Așadar alegerea unei pompe de căldură înseamnă refacerea de la zero al întregului circuit de căldură din locuință: calorifere, conductele din pardoseală, țevile.

Locuințele potrivite pentru pompele de căldura și pentru microcentralele pe gaz. Pompele de căldura sunt recomandate a fi utilizate în locuințele foarte bine izolate deoarece temperatura apei din instalații este mică și are nevoie de mult timp pentru a se acumula și pentru a atinge temperatura interioară dorită. În general se recomandă utilizarea pompelor de căldură sol-apă pentru încălzirea proprietăților foarte mari în timp ce pentru locuințele de până în 300 de metri pătrați sunt recomandate atât pompele de căldură aer-apă cât și cele sol-apă. Microcentralele pe gaz produc căldură mare rapid motiv pentru care sunt mai potrivite pentru clădirile cu eficiență scăzută, slab izolate. De asemenea microcentralele pe gaz pot fi setate să furnizeze temperaturi mici la fel cum o fac pompele de căldură și astfel acestea pot funcționa cu sistemele de încălzire în pardoseală. Așadar este recomandat a folosi pompe de căldura în locuințele noi, cu izolație performantă, eficiente dar într-o locuință existentă costurile pentru refacerea întregului sistem de încălzire pentru a funcționa cu o pompă de căldura sunt prea mari pentru a renunța la microcentrala pe gaz.

Randamentul microcentralei pe gaz în comparație cu pompa de căldura, este un subiect pe care agenția imobiliară RTZ din Cluj vă recomandă să îl aprofundați pentru că are un impact mare asupra costurilor inițiale. O microcentrală pe gaz este dotată cu un schimbător de căldură din cupru care se află în camera de ardere. În timp ce apa trece prin schimbătorul de căldură, absoarbe căldura degajată de gazul care arde și schimbătorul de căldura este atât e eficient încât 90 la sută din energia de la gaz este absorbită în apă. Datorită cantității mari de căldură care este transferată pe schimbătorul de căldură, vaporii de apă se condensează pe acesta și de aici provine denumirea de microcentrală cu condensare. Pompele de căldură căldură folosesc curentul electric pentru funcționare, dar datorită ciclului de refrigerare (compresia vaporilor) căldura furnizată locuinței poate fi de până la cinci ori mai mare decât electricitatea folosită. Randamentul pompelor de căldură este cunoscută ca și Coeficient de Performanță CoP (Coefficient Performance) și este calculat prin raportarea cantității de curent electric folosit la cantitatea de căldură produsă.

De exemplu, dacă pompa de căldură consumă 3 kWh de curent electric și produce 15 kWh de căldură, atunci coeficientul de performanță CoP este 5 sau mai poate fi denumit ca randament de 500 de procente. În calcularea randamentului sunt foarte mulți factori și foarte multe alte formule astfel este foarte important a ști exact la ce să ne așteptăm de la fiecare sistem atunci când le comparăm.


Doriți să închiriați sau să cumpărați apartamente, case sau terenuri? Vă rugăm să ne contactați:

0744.553.309
office@rtzimobiliare.ro