Sistemele de ventilatie cu recuperare de caldura

2022-09-14 17:55:30 : RTZ Imobiliare Cluj Napoca
Sistemele de ventilatie cu recuperare de caldura


Atunci când vine vorba de locuințele noastre sunt câteva lucruri care sunt la fel de importante ca un sistem de încălzire și răcire performant care este responsabil cu menținerea temperaturii dorite în interiorul locuinței, cald pe timp de iarnă și răcoare pe timp de vară. În ultimii ani sistemele de ventilație cu recuperare de căldură au devenit foarte populare iar agenția imobiliară RTZ din Cluj vă ajută să înțelegeți motivele pentru care aceste sisteme sunt de nelipsit din locuințele noastre și impactul pozitiv pe care îl are un astfel de sistem de ventilație când vine vorba de prețul la închirieri de case și apartamente sau vânzări de case și apartamente. Dat fiind faptul că sunt unul din cele mai cerute caracteristici pentru noile locuințe, merită a se arunca o privire asupra a ceea ce pot face aceste sisteme de ventilație pentru casele noastre.

Sistemele de ventilație cu recuperare de căldură sunt foarte populare pentru că oferă aer proaspăt din exterior în timp ce reușesc să păstreze temperatura care este deja în locuință, practic elimină nevoia de a deschide ferestrele pentru aerisirea acesteia. Aceste sisteme funcționează silențios, mențin calitatea aerului din interior la un nivel ridicat și de asemenea reduc costul de încălzire. Spre deosebire de sistemele de ventilație cu recuperare de energie, aceste sisteme cu recuperare de căldură nu reduc umiditatea din interiorul locuinței. Achiziția unui sistem de ventilație cu recuperare de căldură reprezintă un mod sigur de a ne asigura că respirăm un aer de calitate în interiorul locuinței noastre dar achiziția unui astfel de sistem reprezintă un angajament major despre care merită să vorbim în detaliu.

Ce este un sistem de ventilație cu recuperare de căldură? Aceasta este o întrebare importantă. Un sistem de ventilație cu recuperare de căldură este un sistem de ventilație care funcționează între două temperaturi diferite. Aceste sisteme sunt construite pentru a aduce aer proaspăt din exterior încălzindu-l folosind aerul cald și stătut din interior care este scos afară. Acest procedeu este realizat folosind un sistem mecanic. Un sistem de ventilație cu recuperare de căldură obișnuit este compus din mai multe ventilatoare care mișcă aerul prin interiorul locuinței cu ajutorul unor conducte de aer cu diametru mic iar mai apoi acest aer este trecut printr-o unitate centrală din cupru care este încălzită de temperatura acestuia. Aerul din exterior este adus în unitatea centrală unde se încălzește și mai departe este trimis prin locuință. Deci acest sistem se face la scară mare prin toată casa.

Care sunt avantajele sistemelor de ventilare cu recuperare de căldură? Aceste sisteme de ventilare sunt tot mai populare pentru că oamenii sunt tot mai interesați de calitatea aerului din interiorul locuinței. Avantajele pe care RTZ agenție imobiliară Cluj le descrie în rândurile de mai jos demonstrează motivul pentru care aceste sisteme devin o componentă principală în industria construcțiilor de locuințe. Pe scurt, aceste avantaje sunt: ventilația excelentă, încălzire mai bună sau răcire în funcție de anotimp, scădere a costului de încălzire, îmbunătățirea calității aerului.

În trecut aerul exterior ajungea ușor în locuințe pe lângă ramele ferestrelor, pe lângă ușa de la intrare, prin pod. Curenții de aer erau deranjanți dar aduceau aer proaspăt de afară și ajutau la prevenirea igrasiei. Locuințele moderne sunt aproape complet ermetice motiv pentru care calitatea aerului scade foarte rapid și ajută la apariția mucegaiului. Prin urmare tot mai mulți oameni caută modalități  de a introduce aer proaspăt în locuințele lor. Acesta este unul din cele mai bune motive de a avea o instalație de ventilație cu recuperare de căldură, aduce o briză de aer proaspăt în toată locuința.

Vă mai prezentăm un motiv pentru care oamenii sunt foarte atrași de sistemele de ventilație cu recuperare de căldură. Până la apariția acestor sisteme pentru aerisirea sau ventilarea locuinței trebuia să se renunțe la o parte din controlul avut asupra temperaturii interioare. De exemplu, dacă deschidem ferestrele pentru a aerisi locuința pe timpul iernii, aducem aer proaspăt din exterior dar acesta fiind rece va rezulta în scăderea temperaturii din interior, vara lucrurile se inversează. Dacă dorim să păstrăm temperatura la interior și să aducem și aer proaspăt din exterior atunci cu ventilația tradiționala nu vom reuși acest lucru. Cu ajutorul unui sistem de ventilație cu recuperare de căldură putem să menținem locuința caldă și în același timp putem să ne bucurăm de aerul proaspăt din exterior. Este important să reținem faptul că acest sistem funcționează în ambele sensuri. Dacă este pornit aerul condiționat pentru răcirea locuinței atunci sistemul de ventilație cu recuperare de căldură va răci aerul cald care vine din exterior folosindu-se de aerul rece care este ventilat în afara locuinței astfel va contribui la menținerea răcorii la interior. Rezultatul va fi mereu o casă mai primitoare în care controlul asupra temperaturii este mai bun.

Scăderea costului cu încălzirea este un alt motiv pentru instalarea unui astfel de sistem de ventilație mai ales în momentul prezent în care datorită crizei energetice prețul gazelor naturale și al energiei a crescut enorm, zile în care auzim că se vorbește chiar de raționalizări și impunerea unui consum maxim pentru gospodării. Vine iarna iar încălzirea locuinței așa cum am arătat în rândurile de mai sus este cea mai costisitoare utilitate. Sistemele de ventilație cu recuperare de căldură sunt proiectate să reducă cantitatea de căldură pe care trebuie să o introducem în locuință prin menținerea în permanență a căldurii interioare deja introduse iar acest lucru conduce la economii semnificative pe toată perioada iernii. Suma pe care o putem economisi folosind acest tip de ventilație depinde de mai mulți factori dar ne putem aștepta la scăderi pe factură care variază între 10 și 20 de procente.

Calitatea aerului la interior este foarte importantă mai ales pentru persoanele care suferă de alergii ale tractului respirator. Dacă faceți parte din persoanele care strănută atunci când întră în locuință atunci acesta este un semn că este o problemă în ceea ce privește calitatea aerului. Atunci când aerul din interior nu este înlocuit, toate particulele de praf, acarieni și mizerie nu au unde să meargă și prin urmare persoanele vor inspira alergenii care se vor afla la un nivel foarte ridicat. Un alt motiv pentru care agenția imobiliară RTZ din Cluj vă recomandă instalarea acestui sistem de ventilație este dat de eliminarea prafului care tinde să se acumuleze în camere, este o unealtă ideală pentru oamenii care sunt alergici și doresc să elimine alergenii din locuințele lor.

Care sunt costurile sistemelor de ventilație cu recuperare de căldură? Aceste sisteme sunt foarte bune, nu este nici o urmă de îndoială în această privință motiv pentru care au început să fie la modă, să audă oamenii de ele. Studiile arată că în 90 de procente din toate locuințele în care sunt instalate calitatea aerului și calitatea vieții au cunoscut îmbunătățiri excelente. Costurile unui astfel de sistem reprezintă un avantaj pentru construcțiile noi la care sistemul de de ventilație cu recuperare de căldură a fost proiectat de la început. În schimb instalarea acestui sistem într-o casă existentă va costa câteva mii de euro plus deranjul interior dat de găurirea pereților.

Sistemele de ventilație cu recuperare de căldură sunt excelente pentru proprietarii de imobile izolate ermetic care doresc să aibă aer proaspăt la interior fără să deschidă ferestrele. Aceste sisteme de ventilare au totuși un dezavantaj pe care RTZ agenție imobiliară din Cluj merită să vi-l facă cunoscut. Aceste sisteme nu pot scade deocamdată umiditatea interioară și acest lucru poate fi o problemă pentru unii. Cu acestea spuse, unele sisteme de ventilație cu recuperare de căldură au început să fie concepute cu o unitate de control al umidității dar acestea sunt doar la început de drum și nu se găsesc în ofertele magazinelor de profil.

 


Doriți să închiriați sau să cumpărați apartamente, case sau terenuri? Vă rugăm să ne contactați:

0744.553.309
office@rtzimobiliare.ro